abgc architecture
architecture & design

Blarney


A 1948 ex-council house in Kimmage is re-organised into a bright, contemporary, hardworking, family home.

A central, open spine is created from the front door to the rear garden, around which the rest of the spaces are organised – touching but not separated from the main circulation.

The spine ends in a large dining table, sited with the garden on 2 sides, giving separate and specific relationships from the dining and kitchen areas to the hard and soft external spaces.

Careful use of materials and colour help the transition between the new and existing spaces, with a reduced ceiling height used in the extension to accentuate the intimacy of the dining room table, the focal point of the plan arrangement.

Both renovation and new works were designed and detailed for low-energy living, achieving an A Rating, while also suiting the needs of modern family living.

Further More...

#engage artist installation images

#engage

Collaborative Processes Talk in The Lab

Ireland AM

studio banana

La Tabacalera

+/- Storage

Venice Biennale 2010

LeCool

Double Portrait